Salam...
Bestnyer kerutup daging ni... boleh makan ngan nasi minyak... nasi biasa pun best... cedapnyer.. dah lme x makan... huhu
650 gm daging, potong nipis dan bersihkan
Bahan tumis :
½ cawan minyak masak
1 sudu minyak sapi
½ labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 batang serai
2 helai daun pandan
2 sudubesar cili boh
Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 cm halia
1.5 cm lengkuas
2.5 cm kunyit segar
½ sudu kerisik
1 sudu sos tomato
15 gm rempah kerutup (ni kena tanya member RN orang terengganu)
½ cawan susu cair
garam, gula, asam jawa secukup rasa
Bahan hiasan :
½ labu bawang besar potong empat
2 biji tomato potong empat
2 tangkai cili merah potong empat
2 tangkai cili hijau potong empat
Panaskan minyak dan masukakn semua bahan tumis dan kacau rata sampai kuning. Masukkan cili boh dan kacau sampai pecah minyak. Gaul semua bahan kisar bersama rempah dan masukkan ke dalam kuali, tambah sedikit air sejuk. Kacau lagi sehingga pecah minyak dan masukkan daging. Biarkan daging empuk sedikit, masukkan santan, susu dan bahan perasa. Tunggu selama ½ jam, rasakan garamnya, bolehlah diangkat dan hidangkan.
Bahan tumis :
½ cawan minyak masak
1 sudu minyak sapi
½ labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 batang serai
2 helai daun pandan
2 sudubesar cili boh
Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 cm halia
1.5 cm lengkuas
2.5 cm kunyit segar
½ sudu kerisik
1 sudu sos tomato
15 gm rempah kerutup (ni kena tanya member RN orang terengganu)
½ cawan susu cair
garam, gula, asam jawa secukup rasa
Bahan hiasan :
½ labu bawang besar potong empat
2 biji tomato potong empat
2 tangkai cili merah potong empat
2 tangkai cili hijau potong empat
Panaskan minyak dan masukakn semua bahan tumis dan kacau rata sampai kuning. Masukkan cili boh dan kacau sampai pecah minyak. Gaul semua bahan kisar bersama rempah dan masukkan ke dalam kuali, tambah sedikit air sejuk. Kacau lagi sehingga pecah minyak dan masukkan daging. Biarkan daging empuk sedikit, masukkan santan, susu dan bahan perasa. Tunggu selama ½ jam, rasakan garamnya, bolehlah diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment